Založ si blog

Diera v syre (úvod do mätafyziky*)

Bol som v obchode. Okrem iného som kúpil syr. Ementál. Drahý ako šľak. Doma som zistil, že je deravý! „PODVOD“ pomysel som si, a šiel som sa posťažovať manželke, že v obchode ma oklamali. Uistila ma, že to je normálne, a že tieto syry sa takto predávajú stále.  No ale toto je normálne?! Dostať deravý syr?! Povedala by to, keby v reštaurácii dostala deravý rezeň?! Nepovedala! Vynadala by čašníkovi, možno aj kuchárovi.

Tá diera v syre mi nedala spať. Ráno som sa rozhodol, že zistím, koľko tá diera váži, a teda zistím, o koľko ma výrobca, predajca a vôbec celá tá kapitalistická mašinéria – o koľko ma všetci okrádajú!

Samozrejme že zistiť hmotnosť diery je vážny fyzikálny problém. Astronómovia so špičkovou technikou a s astronomickým rozpočtom skúmajú čierne diery, ale zatiaľ nik z nich nezistil, koľko tá diera váži. Ja som vybavený iba svojím vedeckým talentom a domácim náradím. Na začiatok pokusu som z kuchyne spravil laboratórium. Musel som z nej vyhnať manželku, lebo do laboratória je nepovolaným osobám vstup zakázaný. Odišla nahnevaná, lebo v telke nič nedávali, niečo piekla v trúbe, a chcela sledovať môj vedecký pokus. O chvíľku som ju musel zavolať späť, lebo som nevedel, kde má schované gumené rukavice. Trucovala, a nechcela povedať. Rozhodol som sa, že sa nenechám vydierať, na rukavice som sa vykašlal, a ju som nechal za dverami. Keď som chcel odvážiť dieru, nevedel som nájsť kuchynskú váhu. Bez váhy som v práci nemohol pokračovať, tak som z manželky spravil vedeckú asistentku, a dovolil som jej priniesť váhu a zostať v laboratóriu.

Konečne som mal všetko pripravené. Chcel som zobrať dieru do pinzety, a položiť ju na misku. Ale to nie je také jednoduché, pretože diera je obalená vonkajším obalom, a ten by mohol skresliť výsledok váženia. Začal som ten obal dávať preč, ale diera sa tým neustále zväčšovala. A keď som odstránil všetok vonkajší obal – DIERA SA STRATILA!

Dostal som sa do slepej uličky. Nevadí! Asistentka mi spravila kávu, a naliala do nej pohárik koňaku. Sedel som a rozmýšľal. Musel som zapojiť fantáziu, pretože v tomto prípade sú fyzikálne zákony úplne iné, ako pri telesách, ktoré dieru nemajú.  Tak čo som zistil? Čím viac obalu – tým menšia diera. Čím menej obalu – tým väčšia diera. Žiadny obal – žiadna diera.  Nebol som z toho veľmi múdry. Odvážil som aspoň dieru s obalom: 128 gramov. Ale koľko z toho váži tá prekliata diera?! Asistentka mi podala ešte jeden pohárik. Prevrátil som ho do seba. A v tom ma to napadlo! Musím dieru vyplniť! Bohužiaľ, nemal som skalpel, tak som švajčiarskym nožíkom vyrezával zo syra objekt rovnako veľký ako diera. Podarilo sa mi to na osemnásty pokus – vyrezaný syr presne zapadol do diery. Hneď som to odvážil. 179 gramov! Takže diera váži 51 gramov! Samozrejme je to diera, takže pred túto veličinu musíme dať záporné znamienko: -51 gramov!
Ďalej to už bola jednoduchá matematika. Z vedeckého pokusu vyplýva, že syr s dierou váži 128 gramov. Diera váži -51 gramov. Výsledok – syr bez diery váži len 77 gramov!!! To znamená, že v obchode dostaneme iba 60 percent z toho, čo v skutočnosti zaplatíme!
Asistentka mi pogratulovala, odfotila ma aj s predmetnou dierou, a naliala pohárik na oslavu. Pokus skončil. Z asistentky bola znova manželka, a z laboratória kuchyňa. Ale zo mňa už zostane vedec – mätafyzik*, pripravený skúmať ďalšie mätúce fyzikálne javy.
Manželka sa sklonila k sporáku, a niečo odtiaľ vytiahla. „Koláč“ potešil som sa. „Aká skvelá odmena pre vedca“. Ale nebol to koláč. Bola to bábovka.
V strede mala – DIERU!  Pozeral som na ňu ako zhypnotizovaný. Dnes asi nezaspím…

*mätafyzika = fyzikálna veda, skúmajúca prírodné javy, ktoré nevzdelaných občanov mätú.

 

Snežný muž a učenlivý pes

22.11.2023

Jetyho veľmi hnevali turisti, ktorí neposlúchali žiadne príkazy ani zákazy. Chodili si, kade sa im zachcelo, trhali chránené rastliny a zvieratám kradli čučoriedky. Ale nemohol s tým nič robiť, pretože ľuďom sa vyhýbal. Keby ľudia zistili, že v Tatrách žije Snežný muž, určite by ho chytili a posadili za mreže v Zoologickej záhrade. A život za mrežami si nevedel [...]

Jety a mikulášsky večierok

19.11.2023

Jety mal rád chlad, zimu a studenú vodu. Nečudujte sa – Jety je predsa Snežný muž. Vo svojej jaskyni pod Gerlachovským štítom nemal žiadne kúrenie, zato mal poriadne vetranie. V zime rád chodil na dlhé prechádzky. Turistom sa vyhýbal, pretože sú otravní, lozia po celých Tatrách a všade rozhadzujú odpadky. Ale bol veľmi zvedavý, čo turisti robia, keď sú doma. [...]

Snežný muž a drzá turistka

17.11.2023

Jety mal rád dlhé prechádzky po tatranských chodníkoch. Ľudom sa vyhýbal, pretože sa nevedeli slušne správať. Boli všade, robili krik a nechávali za sebou hromadu odpadkov. Jetyho to veľmi hnevalo. Rozmýšľal, že by sa pridal k strážcom Tatranského národného parku. Drzým turistom by dával pokuty a zaháňal by ich späť na turistické chodníky. Ale potom sa dozvedel, [...]

Russia Victory Day Parade ruskí vojaci

Výdavky na zbrojenie rekordne rastú. Vojna na Ukrajine rozhýbala NATO

23.04.2024 08:00

Celkové vojenské výdavky vo svete dosiahli vlani až 2,443 bilióna dolárov, čo je najvyššia suma od roku 1988.

americkí vojaci

Na americké jednotky v Iraku a Sýrii útočili dvakrát v priebehu 24 hodín

23.04.2024 06:52

Dva drony zostrelili v pondelok neďaleko leteckej základne v západoirackej provincii Anbár.

ATACMS, Ukrajina

ATACMS či vojenskí poradcovia. Zameria Kyjev pomoc z USA aj na zničenie Krymského mosta?

23.04.2024 06:00

Už tento týždeň by Ukrajina mohla z USA dostať ďalekonosné Armádne taktické raketové systémy – ATACMS.

Marina Francisti, Ana Meši

Zubná turistika očami lekárok zo Srbska: Slovákov trápi bezzubosť, chodia k nám po protézy aj implantáty. Láka ich cena

23.04.2024 06:00

Stomatologičky zo Srbska nám priblížili, čo láka Slovákov do ich ambulancií.

mirkoslav

mirkoslav.com - chlap v prechode :-)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 57
Celková čítanosť: 646313x
Priemerná čítanosť článkov: 11339x

Autor blogu

Kategórie