Založ si blog

Úvaha o spoločenskom zriadení

Spoločenské zriadenie je dlhodobým problémom ľudstva. Spoločenské zriadenie je  vždy predmetom kritiky – nech je akékoľvek.

Zažil som dve zriadenia – Socializmus a Demokraciu.

Socializmus nás presviedčal, že po ňom príde čosi lepšie. Všetci sa povinne tešili, a mysleli si, že príde komunizmus. Ale prišla demokracia. Pracujúci ľud v socializme nemal takmer žiadne práva, ale ani ich nepotreboval. Znakom socializmu bolo, že myslenie a písanie bolo nebezpečné. Ak bol pisateľ zvlášť dobrý, začala byť  Strana pre neho nebezpečná. Napokon všetko nebezpečenstvo vyriešila Bezpečnosť.  Toto spoločenské zriadenie bolo pracujúcim ľudom vysmievané a kritizované.

Paradoxom je, že socializmus si vybudovali Rakúšania, Gréci a  Francúzi – a pritom si mysleli, že vybudovali kapitalizmus.

S demokraciou je to podobne domotané – hovorí si demokracia, ale žiadny ľud v nej nevládne, a asi ani vládnuť nebude. Na sociálnych dávkach je toľko občanov, že demokracia sa začína podobať na ten typ socializmu, ktorý sa v našej krajine v minulosti nevyskytoval. Hlavným znakom demokracie je, že každý slušný občan má strašne veľa práv, ktoré nijako nemôže využiť. Zato právo platiť za všetko je väčšine občanov neustále pripomínané. Lumpi majú tiež veľa práv, ale aj veľa možností, ako ich využiť. Práva platiť za všetko sa dobrovoľne vzdali, a prenechali ho slušným občanom.  Dobrou správou pre demokraciu je aj to, že menšina občanov (ktorá sa rýchlo  stáva väčšinou) si výhody demokracie nevie vynachváliť, a pokúsi sa toto zriadenie udržať aj do budúcnosti.

Toto spoločenské zriadenie na rozdiel od socializmu nie je vysmievané. Do smiechu už nikomu nie je.

 

Snežný muž a učenlivý pes

22.11.2023

Jetyho veľmi hnevali turisti, ktorí neposlúchali žiadne príkazy ani zákazy. Chodili si, kade sa im zachcelo, trhali chránené rastliny a zvieratám kradli čučoriedky. Ale nemohol s tým nič robiť, pretože ľuďom sa vyhýbal. Keby ľudia zistili, že v Tatrách žije Snežný muž, určite by ho chytili a posadili za mreže v Zoologickej záhrade. A život za mrežami si nevedel [...]

Jety a mikulášsky večierok

19.11.2023

Jety mal rád chlad, zimu a studenú vodu. Nečudujte sa – Jety je predsa Snežný muž. Vo svojej jaskyni pod Gerlachovským štítom nemal žiadne kúrenie, zato mal poriadne vetranie. V zime rád chodil na dlhé prechádzky. Turistom sa vyhýbal, pretože sú otravní, lozia po celých Tatrách a všade rozhadzujú odpadky. Ale bol veľmi zvedavý, čo turisti robia, keď sú doma. [...]

Snežný muž a drzá turistka

17.11.2023

Jety mal rád dlhé prechádzky po tatranských chodníkoch. Ľudom sa vyhýbal, pretože sa nevedeli slušne správať. Boli všade, robili krik a nechávali za sebou hromadu odpadkov. Jetyho to veľmi hnevalo. Rozmýšľal, že by sa pridal k strážcom Tatranského národného parku. Drzým turistom by dával pokuty a zaháňal by ich späť na turistické chodníky. Ale potom sa dozvedel, [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

mirkoslav

mirkoslav.com - chlap v prechode :-)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 57
Celková čítanosť: 646418x
Priemerná čítanosť článkov: 11341x

Autor blogu

Kategórie