Založ si blog

Ako sme sa mali dobre

Ako dobre sme sa mali.
Kedysi dávno, to som bol možno žiak základnej školy, možno som bol na priemyslovke, pýtal som sa mojej babky, ako sa žilo za Slovenského štátu.
„Dobre“ povedala. „Aj peniaze boli, aj jesť bolo čo. Dobre bolo.“
Dnes samozrejme vieme, čo sa dialo za Slovenského štátu. Že veľká skupina občanov si žila dobre, a druhá skupina bola bitá, terorizovaná a vraždená. Ale v spomienkach občanov sme sa mali dobre.
Tu by som mohol skončiť, pretože tí čo vedia rozmýšľať, už vedia čo som chcel povedať. Ale aj tak to radšej poviem celé. Pre istotu.
Komunizmus prirovnávam k rodine, ktorá mala päť detí. Štyri si žili dobre, ale to piate dieťa otec a matka (strana a vláda) zatvorili do pivnice, bili ho, ponižovali a muselo robiť tie najšpinavsie práce. Štyrom deťom povedali, že to piate je zlé a neposlúcha. Tak sa súrodenci na neho vykašlali. Nechceli o ňom nič počuť ani nič vedieť. Aby sa ďalej mali dobre. A dodnes spomínajú na to, ako bolo dobre. Chcem im aj vám povedať, že vymeniť slobodu svojho brata za svoj plný bachor je hanebné!
Samozrejme – dnešok nie je jednoduchý. Vládne nám zlodejská zberba, ktorú si bohužiaľ sami volíme. Ale každý z nás môže ísť takou cestou, ktorú si vyberie. A nie tou, ktorú mu nalinajkuje niekto iný. Na rozdiel od komunizmu sa šikovní ľudia môžu presadiť bez toho, že by museli byť členmi Strany.
Predstavte si M. R. Štefánika. Čo by z neho bolo, keby sa narodil za minulého režimu? Poviem vám to: NIČ! Ako syn farára by bol rád keby ukončil aspoň gymnázium, nikde by ho nepustili, a svoj život by prežil ako poctivý a nenápadný robotník niekde vo fabrike. Nikdy by sa nestal tou osobnosťou, akou bol.
A o tom je tá sloboda.

Snežný muž a učenlivý pes

22.11.2023

Jetyho veľmi hnevali turisti, ktorí neposlúchali žiadne príkazy ani zákazy. Chodili si, kade sa im zachcelo, trhali chránené rastliny a zvieratám kradli čučoriedky. Ale nemohol s tým nič robiť, pretože ľuďom sa vyhýbal. Keby ľudia zistili, že v Tatrách žije Snežný muž, určite by ho chytili a posadili za mreže v Zoologickej záhrade. A život za mrežami si nevedel [...]

Jety a mikulášsky večierok

19.11.2023

Jety mal rád chlad, zimu a studenú vodu. Nečudujte sa – Jety je predsa Snežný muž. Vo svojej jaskyni pod Gerlachovským štítom nemal žiadne kúrenie, zato mal poriadne vetranie. V zime rád chodil na dlhé prechádzky. Turistom sa vyhýbal, pretože sú otravní, lozia po celých Tatrách a všade rozhadzujú odpadky. Ale bol veľmi zvedavý, čo turisti robia, keď sú doma. [...]

Snežný muž a drzá turistka

17.11.2023

Jety mal rád dlhé prechádzky po tatranských chodníkoch. Ľudom sa vyhýbal, pretože sa nevedeli slušne správať. Boli všade, robili krik a nechávali za sebou hromadu odpadkov. Jetyho to veľmi hnevalo. Rozmýšľal, že by sa pridal k strážcom Tatranského národného parku. Drzým turistom by dával pokuty a zaháňal by ich späť na turistické chodníky. Ale potom sa dozvedel, [...]

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Chcú Rusi obsadiť Charkov? Lavrov naznačil, že by tvoril 'sanitárnu zónu' okolo Ruska

20.04.2024 07:35

Ruský záujem o Charkov môže súvisieť s vytvorením "sanitárnej zóny" okolo ruských obcí, aby boli mimo dostrelu ukrajinskej armády.

archeológovia, Kremnička, Banská Bystrica

Unikát na Slovensku aj v okolitých štátoch: Miesto brutálnych popráv skúmajú archeológovia

20.04.2024 07:00

V lokalite krvavého masakru ide o novátorský počin slovenskej archeológie. V banskobystrickej časti Kremnička odštartovali výskum na mieste masových popráv.

mirkoslav

mirkoslav.com - chlap v prechode :-)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 57
Celková čítanosť: 646264x
Priemerná čítanosť článkov: 11338x

Autor blogu

Kategórie